Biliard (pool)

In jos

Biliard (pool)

Mesaj  Admin la data de Vin Iun 04, 2010 4:34 am

Biliard (pool)
Biliardul este o familie de jocuri ce sunt jucate pe o masă (de obicei verde şi cu şase găuri numite buzunarele mesei), cu un băţ, numit tac, folsit pentru a lovi bilele, ca acestea să se mişte pe suprafaţa mesei. În anumite contexte, cuvântul "biliard" se referă cu siguranţă la unul din jocuri, biliardul englezesc sau biliardul carambole. În România termenul de biliard este bine definit şi nu are mai multe variante. El este cunoscut ca fiind un joc de amatori ce se joacă prin baruri. La noi biliardul nu are aceaşi valoare pe care o are în ţările în care acesta s-a dezvoltat.
Toate jocurile de biliard sunt evoluate ca jocuri de interior şi provenite de la jocurile de exterior, acelea cu minge şi bâtă. Cuvântul biliard se crede a fi provenit de la cuvântul franţuzesc 'billart' care înseamnă buzdugan sau măciucă, predecesorul modernului tac de astăzi.

Ce însemană pool
uvântul englezesc pool (baltă, joc de noroc, a uni), folosit deseori pentru jocurile de biliard se referă în general la buzunarul în care trebuie introdusă bila, cum ar fi 8-ball, 9-ball, or Straight pool. Cuvântul pool provine de la poolrooms (camerele de pariuri) sportive, unde oameni pariau la cursele de cai. Erau numite poolroms atât timp cât banii trebuiau înmulţiţi, adunaţi mai mulţi ("pooled") pentru a creşte şansele de câştig. În aceste camere de pariuri (pools) se găseau deseori şi mese de biliard, iar prin asociere pool a devenit sinonim cu biliard. Cum am spus şi mai sus termenul englezesc pool şi buzunarele de la masa de biliard (pocket billiards) sunt sinonime.
Echipament
Bile de biliard
Numărul, tipul, diametrul, culoarea şi modeulul bilelor de biliard diferă după tipul de joc de biliard care este jucat. În 8-balls, straight pool, şi alte jocuri înrudite cu aceste două, sunt implicate 16 bile : cinsprezece dintre ele fiind colorate şi una singură albă complet. Bilele cu nr. inscripţionat de la 1 la 7 se numesc pline fiind colorate în totalitate cu galben, albastru, roşu, mov, portocaliu, verde şi roşu închis sau maro. Bilele 9-15 sunt albe, fiecare având o singură parte cu o bandă colorată care se potriveşte cu culorile bilelor colorate în totalitate; bila nr 9 are o dungă galbenă, bila nr. 10 are o dungă albastră, ş.a. Bila nr. 8 este neagră în totalitate. În jocule 9-ball, sunt folosite doar bilele cu nr. de la 1 la 9 . Bilele regulamentare au 5.7 centimetri în diametru, si greutate cuprinsă între 156 şi 170 de grame. Alte proprietăţi specifice cum ar fi: duritatea, coeficientul de frecare, elasticitatea sunt foarte importante.
Unele bile folosite în jocurile televizate sunt colorate diferit pentru a putea fi distinse pe imaginile ecranului de la televizor. Bila nr. 4 folosită în astfel de jocuri este colorată în roz în loc de mov, iar bila nr. 7 este colorată într-o nuanţă de maro mai deschisă decât de obicei. Dungile de pe bilele nr 12 şi 15 sunt colorate în acelaşi mod. Mai tărziu pentru a da un efect de recunoaştere mai uşor bilele folosite în astfel de jocuri au fost punctate.
În tipul de joc de biliard numit snooker, sunt prezente 15 bile roşii, şase bile colorate (galben, verde, maro, albastru, roz, şi negru), and şi o bilă albă principală. De obicei bilele nu sunt numerotate. Aceste bile au diametrul normal de 5.2 centimetri.
În jocurile cum sunt carom, straight billiards, biliardul englezesc, balkline, si three cushion, pe masă se află două mingi albe şi una roşie. Una din bile este albă în totalitae iar cealată este ori galbenă, ori albă şi cu un punct roşu. Aceste tipuri de bile au în general 7 centimetri în diametru.
Bilele de biliard au fost făcute iniţial din fildeş importat din Africa. La inceputul secolului 20, in parte datoria protecţiei mediului, industria biliardului a realizat ca sursele de fildeş sunt finite. Acest lucru a dat un impuls inventatorilor sa creeze o alternativă. Astfel, John Wesley Hyatt a creat primul plastic industrial, Nitratul de Celuloză(Cellulose Nitrate), sub numele comercial de Celuloid(Celluloid).

Masa de biliard
Există multe mărimi şi stiluri de mese de biliard. De obicei, mesele sunt de două ori mai lungi decât lăţimea. Majoritatea meselor au lungimea de 2,1, 2,4 sau 2,7 metrii (7, 8 sau 9 picioare). Snooker-ul şi biliardul englezesc au lungimea meselor de 3,6 metri (12 picioare). Sălile de biliard obişnuiesc să aivă mese de 3,6 metri, iar barurile folosesc mese de 2,7 metri care deobicei sunt plătite. Compromisul făcut de cei care au o masă de biliard în propria locuinţă este dat de spaţiu, astfel alegându-se doar mese de 2,4 metri. Mesele de calitate sunt de obicei de 2,7 metri şi sunt făcut dintr-o singură bucată, respectiv o lespede de granit sau o placă grea de ardezie prevenind astfel distrugerea şi modificările care pot surveni în urma umezelii. Mesele de biliard au 6 buzunare, trei pe fiecare parte. Mesele sunt acoperite cu pânză specială de biliard (un fel de pâslă). Dunga mesei, care primeşte dese lovituri sunt acoperite cu o pânză mai puţin alunecoasă. Pânza de calitate este mai alunecoasă. Îmbrăcămintea tradiţională a meselor de snooker au un fel de puf iar bilele se comportă diferit când se izbesc de acest puf. Îmbrăcămintea mesei de biliard este de obicei verde reflectând originile.

Tacurile
Biliardul este jucat cu un băţ cunoscut şi ca tac. Un tac este ori un băţ care este mai subţire la un capăt si care se îngroaşă treptat spre mâner ori un băţ care este desparţit la mijloc de un filament de metal sau "phenolic resin". Capătul (mânerul) tacului este partea care are circumferinţa mai mare. Partea mai subţire a tacului se numeste "shaft". Tacurile de calitate sunt în general cele făcute din două părţi şi folosind lemn destul de tare, de obicei arţar pentru cele de biliard şi frasin pentru cele de "snooker". Toate tacurile sunt subţiate de la mâner către vârf.Vârful de piele şi creta sunt folosite la imprimarea efectului(english) bilei albe. Tacurile ieftine sunt in general dintr-o singură bucată şi sunt construite din aluminiu sau lemn, iar vârfurile sunt de calitate inferioară. Un tac de calitate poate fi scump si este făcut uneori din lemn exotic şi alte materiale scumpe fiind decorat cu diverse modele. În general jucătorii cu experienţă folosesc mai multe tacuri pe parcursul unui joc, acestea incluzând un tac pentru spargere şi un tac mai scurt şi mai uşor cu vârf special pentru loviturile sărite.

Creta
Creta este folosită deseori pentru vârful tacului, pentru a-i creşte fricţiunea atunci când aceasta loveşte mingea albă. Fricţiunea crescută face ca bila să se învârtă mai mult şi reduce riscul de a greşi lovitura (neintenţionat să alunece pe lângă bila albă şi să lovească altă bilă).

8 Ball
În Statele Unite ale Americii, cel mai jucat joc este 8-ball (8 bile). Acest tip de joc este deseori jucat pe mese ce funcţionează cu fise, care au o lungime de 2,13 metri. În Marea Britanie se joacă de obicei in cafenele dar şi la nivel de competiţie în ligi profesioniste. De asemenea se joacă în cadrul unui campionat mondial organizat de Asociaţia Internaţională de Biliard.

9 Ball
9-ball (9 bile) este un joc de campionat în Statele Unite ale Americii şi este jucat pe mese a căror lungime măsoară 2,74 metrii. Organizaţia Campionatului Statelor Unite şi a US Open este Congresul American de Biliard (BCA). În afara US Open, sunt nenumarate turnee profesionale de biliard ce au loc anual.
Asociaţia Mondială de Biliard (WPA) organizează anual un turneu de '9-ball' pentru a determina campionul mondial la acest joc.

One Pocket
One pocket (un buzunar) este un joc de strategie între doi jucători. Fiecarui jucător îi este atribuit un buzunar de colţ de pe masa de biliard. Acesta este singurul buzunar pe care fiecare jucător îl poate folosi pentru a introduce bile. Primul dintre cei doi jucători care introduce o majoritate de bile (Cool în buzunar, castigă partida. Spre deosebire de '8-ball' şi '9-ball', acest joc pune mai mult accent pe strategia de defensivă decât pe cea de ofensiva. Se spune că dacă '8-ball' se aseamănă cu jocul de dame, 'one-pocket' se aseamănă cu jocul de sah.
avatar
Admin
The lord
The lord

Mesaje : 33
Data de inscriere : 03/06/2010
Varsta : 29

Vezi profilul utilizatorului http://radiozu.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum